Hyresgästinfo

Ventilation

För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt, är det viktigt med öppna fönsterventiler.
Är de öppna byts all luft i din lägenhet ut varannan timme med hjälp av gemensamma fläktar som forslar ut luften via ventilationsdon. Är ventilerna stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Det blir lätt undertryck i lägenheten och ventileringen går inte runt.
Dessutom har elementen svårt att värma upp den typen av luftinsläpp vilket gör att du vintertid kan få en lägre inomhustemperatur än nödvändigt. Lika viktigt som att släppa in frisk luft via fönsterventiler lika viktigt är det ventilationsdonen kan släppa ut luft. Därför behöver ventilerna rengöras med jämna mellanrum.

Dammsuga ventilen ren från damm.

Torka med fuktat trasa och eventuellt lite diskmedel.

Vädring

Ibland behöver du också komplettera ventilationssystemet genom att själv vädra. Här följer några tips på hur du vädrar smart.

Låt dörren till badrummet stå öppen efter bad eller dusch.Även när du har tvättat eller har kläder på tork behöver dörren stå öppen.Öppna inte köksfönstret vid matlagning, öppna istället ett fönster så långt ifrån köket som möjligt.
Framför allt vintertid gör du klokt i att vädra med tvärdrag under korta perioder istället för att konstant vädra genom att låta ett fönster stå på glänt.

Köksfläkt

Minst en gång i månaden bör du rengöra fettfiltret i fläkten. Med tiden samlas matfett i filtret. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Diska det i ljummet vatten och med milt diskmedel alternativt i diskmaskinen.